DS Motoren

IVM vakantie zijn wij gesloten van 12 t/m 23 Juli
 

Op deze pagina leest u ons laatste nieuws2023-06-02

Controleer uw motor goed voordat u weer de weg op gaat

De weerberichten zien er steeds rooskleuriger uit voor de motorrijder en dus gaan er steeds meer motoren de weg op. En terecht, geniet er met volle teugen van, maar controleer uw motor nog wel even voor vertrek.

BRAVOK-check
Eigenlijk is het goed om voor iedere rit even te kijken of alles op orde is, maar zeker als uw motor een tijdje heeft stilgestaan raden wij aan om de motor goed te controleren. Zodat je zeker weet dat je motor veilig de weg opgaat en dat onnodige slijtage wordt voorkomen. U gaat daarbij na of de vitale onderdelen van uw motor in orde zijn. Oftewel voer een korte BRAVOK-check uit: banden, remmen, aandrijving, verlichting, olie en koelvloeistof.

Kunt u dit niet zelf of weet u niet hoe, rijd dan vrijblijvend even bij ons langs. Dan checken wij of u veilig de weg op kunt.

Banden
Controleer de spanning van uw banden. Een band met te lage spanning heeft niet alleen een slechte wegligging, de band slijt ook harder en zorgt voor een verhoogd benzineverbruik. Een te hoge bandenspanning gaat weer ten koste gaan van het comfort. Controleer de bandenspanning als de banden nog koud zijn. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van uw motor of vind u online. Rijdt u met veel bagage of een duo passagier? Kies dan voor een iets hogere bandenspanning. Controleer ook voor vertrek of er geen scherpe voorwerpen zoals spijkers in uw banden zijn blijven steken en zorg dat uw banden een profieldiepte van minimaal 2 mm hebben.

Remmen
Als u de weg op gaat wilt u zeker weten dat u kunt vertrouwen op voldoende remdruk. Condenswater in de remleiding van uw motor kan ervoor zorgen dat de remdruk onvoldoende is of zelfs wegvalt. Testen kan door uw voorrem drie seconden in te knijpen. De rem druk mag dan niet wegvallen. Beoordeel ook altijd of er voldoende remvloeistof in het reservoir op uw stuur zit. Mocht deze opeens een stuk lager zijn, betekent dit dat er een lekkage in uw remsysteem zit. Overigens is het normaal dat het niveau van uw remvloeistof op termijn iets daalt in verband met de slijtage van uw remblokken. Daardoor moet er steeds iets meer vloeistof door de leidingen worden geperst om goed te kunnen remmen.

Aandrijving
Het is van belang dat de ketting van uw motor goed gespannen staat. Doorgaans hebben motoren zo’n twee centimeter speling in het midden van de ketting. Ook is het belangrijk dat de ketting goed gesmeerd is. Spuit het kettingsmeer vooral op de onderkant van je ketting (waar deze contact maakt met de tandwielen) en laat kettingsmeer 15 minuten inwerken.

Verlichting
Controleer voor uw vertrek of uw voorlicht, achterlicht, knipperlichten en remlicht goed werken. Een snel knipperend verklikkerlampje op je dashboard is meestal het teken dat een van je knipperlichten defect is. Buiten het feit dat u hier een bekeuring voor kunt krijgen, is het ook voor de veiligheid van belang dat de verlichting naar behoren werkt.

Oliepeil
Olie is het levenssap van uw motor. Olie zorgt voor smering van alle draaiende onderdelen in het blok. Als er onvoldoende olie in uw motorfiets aanwezig is, kan de motor vastlopen en dat kan voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Controleer het oliepeil bij een koude motor en zorg dat uw motor rechtop staat. Het oliepeil moet tussen de minimale en maximale waarde in staan. Sommige motoren hebben een peilstok, anderen een peilglaasje. Het rode lampje met de oliekan in uw dashboard gaat branden als je het contact aanzet. Daarmee is duidelijk dat het lampje niet stuk is. Als het rode lampje tijdens het rijden gaat branden betekent dit over het algemeen dat er geen oliedruk is. De reden daarvoor is meestal een kapotte oliepomp. Zet de motor dan direct uit, want op dat moment wordt uw motorblok niet meer gesmeerd.

Koelvloeistof
Evenals bij remolie en motorolie moet er voldoende koelvloeistof in het reservoir van uw motor zitten. Meestal staan er strepen op het tankje om het minimum en maximumniveau aan te geven. Vergeet niet om tijdig de koelvloeistof te vervangen!

Admin - 10:46:38 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

Om geautomatiseerde spam zoveel mogelijk te beperken, is deze functie beveiligd met een captcha.

Hiervoor moet inhoud van de externe dienstverlener Google worden geladen en moeten cookies worden opgeslagen. 
E-mailen
Bellen